Ålandstidningen

 
 
PUBLICERAD 29 JANUARI 2018 KL. 09:17

Jonnie målar väggarna med äggoljetempera

Jonnie Listherby nyttjar ett gammalt och på nordiska väggar sparsamt använt hantverk när han målar rummen i gamla Grelsby sjukhus med äggoljetempera.
– Den är giftfri, 100 procent ekologisk, och resultatet blir levande och vackert. Dessutom håller det i minst 100 år, säger han.

 
 

Det doftar kraftigt av torkande linolja i rummet som under våren ska bli en inflyttningsklar lägenhet intill Johannas bageri i gamla Grelsby sjukhus.
– De flesta tycker att det doftar gott, men vissa anser att det är en stark lukt, säger Jonnie Listherby som på onsdagsförmiddagen har inlett arbetet med att måla 400 kvadratmeter innervägg med två eller tre strykningar huvudsakligen grå-grön äggoljetempera.
– Jag hörde talas om den här miljövänliga färgen genom arkitekt Micko Koskinen-Pahlman 2014. Sedan dess har jag begått ganska många misstag och blivit bättre på att få till rätt proportioner vid tillblandningen. Nu känner jag mig säker, Eva-Jo Hancock har valt nyanserna och i fjol målade jag och Christian Ekström 1.000 kvadratmeter rum och trapphus i pensionat Stalldalen här ovanför.
Undanskymd färg
Jonnie Listherby berättar att han för tre år sedan kontaktade målarfirmor för arbete i sin lägenhet.
– Men de arbetar inte med äggoljetempera. ”Sådan där äggtoddy får du rådda med på egen hand”, sade de.
Han säger att färgsorten – i vilken både äggen och linoljan fungerar som såväl bind- som emulgeringsmedel – har fört en undanskymd tillvaro i Norden på grund av flera orsaker.
– Tekniken är mer än tusen år gammal, men här i Norden har vi länge varit skeptiska till att använda fina och stundtals dyra ägg till måleriarbeten på stora ytor.
– I dag handlar det mest om att många som målar har bråttom. Med äggoljetempera kan man inte måla på kvällen och flytta in nästa morgon. Det kan ta upp till mellan tre och sju dygn före färgen är yttorr, och för oxidation krävs både ljus och syre, säger Jonnie Listherby.
En ytterligare nackdel är tillgången på färgen – en färskvara eftersom den inte innehåller några konserveringsmedel och äggen därför ruttnar efter ett par dygn.
– Jag blandar själv, och det tar en del tid. Större satser än tio liter vill jag inte laga, eftersom de inte håller längre än två dygn i kylskåp.
Vackert skimmer
Den arbetsdryga tillredningen är ändå värd besväret. Jonnie Listherbys argument är både miljömässigt och estetiskt.
– Industriellt framställd färg kan man inte ens hälla ut i avloppet, bland annat eftersom den tar död på bakterierna vid reningsverket. Äggoljetempera kan du använda som dressing på salladen. Jag tror att det här är något som bara kommer att öka i popularitet, inte minst bland småbarnsföräldrar.
Temperan kan strykas på flertalet ytor, men gör sig bäst på mycket jämna underlag. Jonnie Listherby målar i Grelsby på slätspacklade väggar samt akustiskt dämpande lumppapp.
– Eftersom jag vill ha färgen ganska tunn är det en fördel om underlaget är slätt. Resultatet efter tre strykningar tycker jag att är vackert och levande. Dels eftersom färglagret inte är helt jämnt utan lite flammigt, dels eftersom kristallerna i pigmenten från lerjordar skimrar när de reflekterar ljuset i rummet.
Dova toner
Den vattenlösliga färgen kan enkelt spädas. Innehållet i Jonnie Listherbys färgpyts är resultatet av många timmars experimenterande.
– Pigmenten från olika lerjordar reagerar olika vid tillblandningen. Vid mindre satser mäter jag tiondedels gram på en precisionsvåg, säger Jonnie Listherby.
Han visar färgprover som hänger i taket.
– Mest använder jag ockra, terra och umbra, uppblandade med varierande mängder vit titandioxid. Det blir uteslutande dova toner, så äggoljetempera är inget för den som vill ha pastellfärger på väggarna.
Livstidsgaranti
Han säger att en ytterligare fördel är att den icke-statiska färgen är lättare att hålla ren jämfört med industriella färger.
– Hur bra den håller sig varierar beroende på vilken pigmentering som har använts, men den färg som jag arbetar med just nu håller mycket länge. Provbitar som jag har haft liggande utomhus i fyra år har än så länge inte tagit någon skada, och de här innerväggarna vågar jag lämna livstidsgaranti på.
Han säger att han känner att han utövar ett viktigt kulturhantverk under måleriarbetet, som han utför med golvlackspenslar istället för roller.
– Varför jag målar med två penslar samtidigt? För att jag har två händer. Helst lyssnar jag på tango när jag arbetar, säger Jonnie Listherby.

 

ARTIKLAR

Under den här rubriken har jag kopierat och klistrat in ett urval artiklar som jag tycker är intressanta. Klicka på respektive underrubrik om du vill läsa mera. I vissa fall har en försiktig redigering av layouten varit tvungen, dock aldrig av innehållet. Vill du läsa artikeln i sin helhet och i original så kan du gå till "Länkar". Då kan du även se bilder och illustrationer.

Det händer saker hela tiden. Nya artiklar kommer till. Jag skall försöka hänga med och fortgående komplettera denna sida med vad jag hittar. Tips tas tacksamt emot. Det är ju, precis som livet i övrigt, ett levande dokument som hela tiden förändras.

 

Kompendiet Naturfärger är Utgiven av ÅS INSTITUTET i samarbete med målarmästare Per Halvarsson och Bernt Adolph och är ammanställt av Gabriella Carlsson

Den behandlar följande ämnen: Äggoljetempera, Limfärg, Stänkmålning, Linoljefärg, Linoljefärg, inomhus, Oljetal, Linoljefärg, utomhus, Slamfärg, Falu rödfärg, Såpoljefärg, Järnvitriol, Kalkfärg, Trätjära, Penslar, Skurgolv, Bra att veta om linoljefärg, Arbets- och miljöfrågor, Drickamålning.

Kompendiet innehåller många praktiska och nyttiga tips. Värt att notera är också tillvägagångssätten skiljer sig från varandra, målarmästare emellan. Som exempel kan nämnas tillverkningen av äggoljetempera. (Jämför med Milis Ivarssons Jordens färg. Hon har ett helt annat synsätt och metoder för framställningen).

Mitt råd är att läsa på så mycket som möjligt och pröva sig praktiskt fram. Den ena metoden passar kanske bättre för ett ändamål, den andra för ett annat. Min personliga favorit är dock Milis Ivarsson.

Färgbygge på Robygge i Ytterjärna, söder om Södertälje är en plats jag har besökt många gånger, under många år. Hela platsen Robygge är en arkitektonisk manifestation av den antroposofiska idériktningen, som man kan vandra omkring i timme efter timme, i en stämning av kultiverad sinnlighet. Platsen är väl värd ett besök. Här kan man köpa litteratur, färger och pigment. Och mycket annat.

Vi har ett hus på landet, Solbygge, som vi målade helt och hållet med produkter från Färgbygge. Slamfärger på utsidan och bivaxlasyrer på insidan. Det är fortfarande lika vackert fastän över trettio år har gått. En stor fördel med slamfärg är att man kan måla med den långt in på hösten. Hög luftfuktighet är ingen nackdel - snarare tvärtom. Bivaxlasyrerna ger inneväggarna en slags genomskinlighet som man inte kan uppnå med täckande färg.