VITT ÄR INTE BARA VITT

Stockholmsvitt (NCS 0502-Y) eller "Antikvitt" består av 93% vitt, 5% svart och 2% gult. Förr bröt man det vita med grön umbra men eftersom den idag är svår att finna (den äkta) får man istället bryta det vita med gulbrun umbra och grönjord från Brentonico. Resultatet blir en ganska trevlig varmvit färg.

Trenden under senare tid har varit en mycket kallare vit. (NCS 0500-N) Man har helt enkelt tagit bort det gula men behållt samma mängd av det svarta. Detta är den nya standarden, som kallas kritvitt även om det de facto är ganska långt ifrån det. (Det skulle vara NCS 0000 och i ett sånt rum vill man inte vistas i utan solglasögon).

Dagens vita väggar är som en hämtpizza en söndagseftermiddag; det är ofta ganska säkert men det blir aldrig riktigt bra. Första tuggan är god; salt, fet och fyllig men efter ett tag växer tuggorna i munnen och man tänker: "Var det verkligen det här jag ville ha?" Så många gånger jag har besökt hem med vita väggar! Så ofta de har haft en obehaglig kall död ton. Jag har tänkt: "Hur kan man leva i en sådan här inomhusmiljö?" men artigheten har förstås förbjudit mig att ställa frågan. 

Vita väggar kan visserligen fungera, med gassande sol och när ljuset är starkt och klart med spektrats alla färger (några dagar hos oss, i Norden, om sommaren) men övriga tider på året när ljuset hos oss kallt och grått får de "vita" väggarna just den där obehagliga kalla tonen.

Det är bättre att istället lägga en ton, gärna ganska neutral, på väggar och snickerier och sedan låta det vita lysa fram från taket (som nu lyfter hela rummet) och låta olika accenter,  som till exempel vita fräscha textilier, överkast, kuddar, porslin och dylikt, synas och lysa.

Om man målar "vitt" (eller nästan vitt) med linolja som bindemedel bör man vara medveten om att att oljan alltid tillför färgen en viss gulhet - särskilt i rum med dåligt ljus. Detta kan upplevas som en nackdel men kan även vara en fördel på platser där ljuset skiftar mycket, till exempel i norden. På hösten och vintern när ljuset är svagt och innehåller mycket kalla blåa toner så motverkas detta av att väggarna mörkergulnar vilket gör kulören varmare. På våren och sommaren när ljuset återvänt bleknar mycket av det gula och gör gör återigen väggarna "vita" och fräscha. Så håller det på, år efter år...

VÅGA VÄGRA VITT!