Av jord

Jordens färg: Milis Ivarsson och Frida Hafvenstein

Med all respekt för alla andra kunniga målarmästare men min personliga favorit är utan tvekan Milis Ivarsson. 

Milis har länge forskat länge i detta ämne samt systematiskt utfört massor med praktiska experiment i många år och vet vad hon talat om. Den stora skillnaden mellan Milis och andra är dels att hon tar hänsyn till pigmentens specifika egenskaper och behov av vatten och äggolja, dels att hon alltid kombinerar flera pigment för att få fram så bra målarfärg som möjligt.

Hon driver företaget Av jord tillsammans med sin familj. Jag lägger in ett par artiklar här nedan som smakprov.

Ett absolut måste, för en potentiell äggoljetemperamålare, är boken Jordens färg. Köp den! Boken innehåller "allt" man behöver veta och har dessutom ett par hundra olika recept på färgblandningar.

Undrar man om något kan man alltid skriva till Milis och fråga. Hon svarar. (Se exempel nedan)

"Pigmenten hör ihop med vattenfasen"

Välj kulör

Känns det svårt att välja färg och kombinera? Det behöver det inte vara. Lita på dig själv och din egen förmåg­a att komma fram till vad som känns rätt. För att få refe­renser kan du låta dig inspireras av något som ger dig färgupplevelser som t.ex. natur eller konst. Om du har tillgång till dator och internet kan du leka fram färgkombinationer. Kopiera t.ex. bilderna på färgproverna som finns på avjord.se och klistra in i ett bildhanterings­program för att kombinera som du vill. 

Tänk på att rum är skapade för människors aktiviteter av skilda slag såsom att sova, älska, äta, träffas m.m. Om färgsättningen i rummen stödjer dessa aktiviteter känns de naturligare att utföra. Färgsättning­en blir då mer hållbar och behöver bara förändras när behoven förändras i rumme­n. 
Vill du veta mer om hur du kan tänka finns ett kapitel om färgsättning i boken Jordens färg och i Startpaketet medföljer ett häfte med tre exempel på olika stilar och sätt att färgsätta sitt hem på.

Vill du ha en professionell färgsättning är du välkommen att anlita Milis Ivarsson. Dessa tjänster erbjuds inom färgsättning:

  • färgsättning av privata och offentliga miljöer
  • färgsättning av produkter
  • formgivning av allt från produkter till hus 
  • utbildning i färgsättningsfrågor
  • konsultation i färgsättningsfrågor till branschen

Jordens färg


vanliga frågor & svar

Vilka typer av underlag kan jag måla på?
Du kan måla på alla typer av underlag på möbler, väggar, golv, tak, utomhus och inomhus på trä, papp, tapet, tyg, målat underlag med alla typer av färger, byggskivor, betong, puts, lerputs, plåt, sten, glas m.m.

”Ju mer den tränger in desto bättre sitter den. Alltså ger underlag som t.ex. trä, puts och papp mycket bra resultat medan färg på metall och sten är skrapkänsligare.”
s. 255 i JORDENS FÄRG

Kan den målas över vatten- och eller oljebaserad färg?
Ja, men tvätta nogrannt och dra gärna över med slippapper innan du målar med grundfärgen. Om det är stora ytor finns det skaft till slippappret så går det fortare. Tänk på att äggoljetemperan bara är...
”(..)så bra som den målarfärg som redan sitter under. Därför är det bra att skrapa bort gammal färg som flagar eller kan komma att flaga.” s. 255 i JORDENS FÄRG

Kommer man att se underlagets struktur?
Ja! “Att äggoljetemperan följer underlagets struktur, som därmed framträder, har både nackdelar och stora fördelar, beoende på hur du handskas med denna egenskap. De olika färglagren ger även en spännande och livfull effekt, eftersom de enskilda färglagren inte är helt täckande och varje lager återkastar ljus.” s. 255 i JORDENS FÄRG

Om man målar på tapet, ska man spackla då och hur blir resultatet?
Om tapeten inte är trasig, behöver du inte spackla. Spacklet har en annan struktur som kommer att synas igenom alla lager av färg med äggoljetempera, eftersom...
“(..) äggoljetemperan följer underlagetes struktur, som därmed framträder (..)” s. 255 i JORDENS FÄRG.

Kan jag måla utomhus?
Ja, men tänk på att det kan bildas mögelpåväxt på färgytan då vi inte tillsätter fungicider, speciellt söder om Dalarna! Äggoljetemperan fäster bra på underlaget, har bra penetrationsförmåga, är diffussionsöppen, elastisk och spricker eller flagar ej och är ljus- och kulörbeständig.

Växer mögel och alger på färgen?
Eftersom färg i påse inte innehåller några fungicider (gift mot mögel och alger) finns en risk för att svarta mögelprickar bildas på färgen. Vissa nyanser av färg i påse klarar sig bättre utomhus än andra. Tänk på att tvätta rent ordentligt och måla när det är lite mögelsporer i luften. Läs mer på s. 278 i JORDENS FÄRG om hur du kan slippa mögel!

Vad kostar färgen per liter?
Färgen gjord av färg i påse kostar ca 45-55 kr/kvm inklusive ett lager med grundfärgen och två färdigstrykningslager samt inklusive ägg och linolja. 

Hur gör jag med alla kvistar?
Måla träet med grundfärg två gånger och låt oxidera mellan lagren och några veckor före målning av färdigstrykningsfärgen som normalt målas två lager.

”En vanlig förbehandling av trä är att stryka på schellack, en sorts naturharts, på kvistar för att kådan inte ska tränga igenom den målade ytan. Det finns dock negativa följder av det; schellacken släpper från underlaget så småningom och du får dessutom en fläckvis glans- och kulörförändring som inte ser naturlig ut. Om du inte använder schellack får du också en kulörförändring då kådan kan tränga upp genom målarfärgen, men förändringen följer kvistens form. Grundfärg som oxiderat några veckor före målning av nästa lager brukar stoppa det mesta av genomslaget.” s. 258 i JORDENS FÄRG

Kan jag måla på golv?
Ja! Det går alldeles utmärkt att måla på golv. Om du vill att ytan ska vara jämnblank polerar du den färdigmålade ytan med en skurborste på skaft eller bonmaskin. Annars poleras färgytan där du går ofta. Med tiden blir hela golvet blankare efter golvtvättar och att du går på det.

Kan jag måla badrummet?
Ja! Men undvik färgnyanser som innehåller mycket ultramarinblått eller ultramarinviolett eftersom dessa kulörer försvinner när de utsätts för sura vätskor som t.ex. surt vatten och vissa tvålar.

Kan jag måla köket?
Ja! Men undvik färgnyanser som innehåller mycket ultramarinblått eller ultramarinviolett nära arbetsbänkar, spis och diskhon, eftersom dessa kulörer försvinner när de utsätts för sura vätskor som t.ex. surt vatten och vissa tvålar.

Vad tycker du jag ska ha för färg (kulör) på väggarna i mitt vardagsrum?
Att välja en kulör som du blir nöjd med kräver en genomgång av rummets läge, funktion, kulör på möbler, åt vilket väderstreck fönstren vetter, kulör på golv, tak, lister och mycket mer. Du är välkommen att anlita Milis för att göra en vacker och hållbar färgsättning till ett rum eller hela ditt hem.
Färgrådgivning kostar 1250 kr/tim. inkl. moms. Resetillägg: 300 kr/tim. om Milis ska komma till dig. Om du följer Milis instruktioner att bl.a. tänka igenom vad du vill och skriva ned det kan det handla om mellan 2-6 timmar för ett helt hus (2000-6000 kr) beroende på hur mycket du har förberett dig och på husets storlek och karaktär.

Jag skulle vilja ha en vit färg. Varför har ni inte en helt vit kulör?
Det pigment som är närmast en helt vit kulör, titandioxidvitt ger inte en bra målarfärg om det inte blandas med lite jordpigment. Vi har tagit fram en vit färg för bl.a. takmålning som är bruten åt det lite varmare hållet som heter 27 juli-05.

Kan jag bara välja kulörer från kollektionen?
Nej, det finns över 300 andra nyanser också, de flesta från recept i boken Jordens färg. Färg i påse – kollektionen är ca 90 utvalda kulörer som är vackra tillsammmans. Kollektionen finns i lager. Övriga kulörer kan du beställa med ca 3-7 dagars leveranstid.

Varför säljer ni färg i påse och inte på burk? Det verkar jobbigt att blanda själv!
Färg i påse är ett nytt sätt att köpa färg på. Det är en torr färgmix som du blandar en ekologisk och lättmålad äggoljetempera med. Färgen innehåller endast ägg, linolja, pigment och vatten. Inget mer. Med färg i påse väljer du bort hälsoskadliga tillsatser och miljöbelastande vattentransporter. Det är enkelt att blanda färgen själv. Följ bara de tydliga instruktionerna som följer med färg i påse.

Måste jag skaffa en våg?
Nej, men det blir enklare om du ska måla mycket. Utan våg kan du få hjälp med måtten av informationsbladet ”Tempera utan våg” eller hämta den från www.avjord.se.
“Om du inte har en våg själv (..) och ska blanda äggoljan hemma kan dessa siffror vara till hjälp:

1/2 dl ägg väger 63 gram
1 dl ägg väger 125 gram
2,6 dl ägg väger ca 295 gram
3 dl linolja väger ca 295 gram”
s. 261 i JORDENS FÄRG

Måste jag skaffa en mixerstav?
Nej, men det blir bäst resultat när färgen fördelas fint. Det blir lätt färgskiftningar/ojämnheter om du inte använder mixerstav. Det går med handvisp eller elvisp också, men se till att röra runt i färgen efteråt för att få bort luftbubblorna.

Måste pigmentvattnet stå ett dygn?
Nej, det går bra att måla med färgen ändå, men färgen blir fylligare och lättare att måla med när pigmentblandningen stått i vatten ett tag och sugit in vattnet.

”Låt blandningen stå i en burk med lock i minst ett dygn. Om du låter pigmentet stå i vatten på detta sätt blir färgen fylligare, inte så rinnig och mycket lättare att måla med.” s. 261 i JORDENS FÄRG

”Pigmentvatten står sig mycket länge. Det kan vara bra att blanda mycket pigmentvatten i förväg om du målar mycket eller ofta. Se till att behållaren är tät så att inget vatten dunstar bort. Om du är osäker på burkens täthet, kan det vara bra att väga burken utan pigmentvattnet. Skriv receptnamn, vilken äggoljemängd som ska tillsättas och burkens, pigmentens och vattnets vikt på en etikett som du sätter på burken. Då kan du komplettera avdunstat vatten eller räkna ut hur mycket pigment och vatten du har kvar i burken efter att ha tagit en del till en mindre blandning.” s. 261 i JORDENS FÄRG

Vilken bredd på penseln tycker du att jag skall välja eller behövs det två olika bredder?
Om du ska måla på foder, väggpanel, väggar m.m. är moddlare 100 mm bra. Med den kan du måla på smala lister, komma åt i hörn och måla yvigare på väggar. Ska du bara måla väggar är det bättre med den bredare moddlaren.

Kan jag måla med roller?
Ja, men det är svårare om du inte är van att måla med äggoljetempera.
”Med roller kan du måla stora ytor snabbare än med pensel, men det går också åt mer färg eftersom det dels blir mer svinn i hanteringen, dels för att du inte stryker ut färgen lika tunt när du lägger på den med roller. Att använda roller är dessutom en svårare teknik än att måla med pensel. Övergångar i hörn och avslutningar mot kanter är svåra att få till snyggt. För att det ska vara värt att jobba med roller behöver du ha, eller skaffa dig vana och ha stora ytor att måla.” s. 267 i JORDENS FÄRG

Skall jag stryka grundfärgen tunt, lagom eller lite flödigt ?
Lagom är ju ett svårt uttryck men...
”Stryk på färgen rikligt. Penseln ska lätt strykas över ytan och inte stoppas av att det blir för lite färg. Men det ska heller inte bli för tjockt lager för då är det svå15
rare för färgen att oxidera. Låt bara toppen av penseln stryka mot underlaget, i en 90-gradig vinkel mot ytan.” Läs mer på s. 268 i JORDENS FÄRG!

Kan man måla täckande med äggoljetempera?
Ja. Vissa nyanser av färg i påse är mindre täckande än andra, t.ex. de gröna nyanserna på våren. Generellt är de ljusa nyanserna mer täckande än de mörka. Oftast räcker det med två lager av färdigstrykningen, d.v.s. den nyans du valt, men med vissa nyanser kan det behövas tre lager av färdigstrykningen om du vill ha helt täckande. Ibland kan det vara värt att välja en annan nyans om du absolut vill ha helt täckande.

Kan jag måla laserande med äggoljetempera?
Ja. Du kan måla direkt på trä utan grundfärg med de färger som klarar det (läs om vilka i JORDENS FÄRG) eller måla med grundfärg först och slipa på grundfärgen så att träådringen kommer fram och sedan ett laserande lager med den färg i påse du valt.
För att blanda en lasyr, använder du endast 5-20 % av pigmentblandningen i färg i påse till samma mängd äggolja och vatten beroende på hur transparent du vill ha färgen. En lasyr oxiderar ofta långsammare, så var noggran med att ha rätt oxidationsförhållanden (se JORDENS FÄRG). Du kan också göra en mattare lasyr genom att späda den färdiga färgen med mer vatten till t.ex. tak som inte slits på.

Kan jag betsa med äggoljetempera?
Ja, du kan få det att se ut som bets. Måla med de färger som går bra utan grundfärg (läs om vilka i JORDENS FÄRG) direkt på trä en gång. Gör en färdig färg enligt anvisningarna i JORDENS FÄRG eller på färg i påse och hjälpredan och späd sedan med så mycket vatten som behövs för önskat resultat. En vattenutspädd tempera är inte lika slitstark och kan krita om det blivit för mycket vatten i förhållande til bindemedlet äggolja.

Varför ska jag måla med grundfärg?
“Pigmentsammansättningen i grundfärgen är vald för att ge bästa resultat på den färdigmålade ytan när det gäller snabb oxiation, jämn absorpitionsförmåga till nästa lager färg och bra förmåga att behålla bindemedlet.” s. 294 i JORDENS FÄRG

Är det svårt att måla med äggoljetempera?
Nej. 

“Måla naturligt, låt kroppen föra målningsredskapet i naturliga harmoniska rörelser. Låt penseldrag eller märken från något annat målningsredskap vara. Det naturliga ger variationer som ger ett härligt liv i ytan. Underlaget bidrar också till känslan. Det kan vara en svårighet att hitta rätt rytm och rätt lätthet på handen när du stryker på färgen, men du märker när det blir rätt och övning ger färdighet. Lyssna gärna till musik när du målar, det stödjer de rytmiska rörelserna som du bör utföra.”

“Bindningen mellan ägget och oljan kan fort förstöras genom för mycket penselstrykning eller bearbetning och oljan kommer fram som glansiga fläckar. Var lätt på handen! Om du ser att du ändå får oljiga fläckar medan du målar, så kan du försöka att gå tillbaka med lite vatten i penseln för att jämna till ytan.”
s. 266 i JORDENS FÄRG

Jag har hört att det tar så lång tid för äggoljetempera att torka. Det verkar jobbigt!
Färgen är yttorr och klibbfri när vattnet har dunstat, vilket tar ca 5-20 minuter. Sedan sker en härdning, en oxidation av färgen i flera faser.
”När äggoljetemperan torkar är det egentligen fråga om en oxidation av ägget och oljan. Det som händer är att ägg- och oljemolekylerna binds ihop till ett mycket starkt och segt nätverk av långa molekylkedjor. (..) Pigmenten påverkar också oxidationsprocessen, vissa påskyndar och andra försenar.” s. 48 i JORDENS FÄRG

“Oxidationsprocessen består av olika faser. Den första oxidationen är färdig när färgytan inte kritar, i normala oxidationsförhållanden efter ca ett dygn till en vecka, beroende på vilka pigment som ingår i äggoljetemperan. Ytan är då fortfarande mycket känslig för skrapmärken och slitage. Den andra oxidationsfasen pågår i en till några månader och gör ytan slitstark och hård. Den sista fasen, slutoxidationen, sker under ett till två år, då ytan blir ännu hårdare och slitstarkare.” s. 48 i JORDENS FÄRG
[Långsamhet kan vara positivt!]

”När du målar med äggoljetempera får du en lite längre oxidationstid än med andra färger. Det kan vara en positiv egenskap för när du inte stressar kan du tänka igenom dina val noggrannare och ägna mer kraft åt att göra ett bra jobb.”

“Dessutom ger äggoljetemperans långsamhet i oxidationen en mycket hållbar yta som inte spricker eller flagar. Färgytan nöts eller bryts istället ned av slitage eller utomhusklimat.” s. 48 i JORDENS FÄRG

Måste jag vänta så länge tills jag kan måla nästa färglager?
“Om du har bra oxidationsklimat gör det inget om du stryker på det andra lagret innan det första lagret med grundfärgen har oxiderat färdigt. Då kan du måla när ytan inte längre färgar av sig så mycket, när du lätt tar på den med fingret.” s. 273 i JORDENS FÄRG

Varför torkar inte färgen?
Om det bara gått några dagar sedan du målade oxiderar (torkar) färgen troligen snart om du har bra oxidationsförhållanden. Om du har målat på ett massivt eller icke-poröst underlag som t.ex. ek, plast eller metall så oxiderar färgen mycket långsammare och det måste råda bra oxidationsförhållanden för att färgen ska oxidera.

”En förutsättning för oxidation är god ventilation, d.v.s. syre in och oxidationsgaser ut. Oxidationen påskyndas av ljus samt ett torrt och rumstempererat klimat. Om du ska måla inomhus och det är mycket fuktigt i luften är det bra att använda avfuktare.” s. 273 i JORDENS FÄRG

Kan färgen flagna?
Färgen flagnar ytterst sällan, men det kan hända om...
.. underlaget inte är helt ren vid målning. Åtgärd: Tvätta med aningen ammoniak i vattnet.
.. underlaget har absorberat in bindemedlet och pigmentet är obundet. Åtgärd: Vid utomhusmålning ska du minska pigmentmängden till hälften, behåll vatten och äggoljemängder enligt receptet. Måla gärna två gånger med någon timmes mellanrum särskillt i nederkant av objektet, t.ex. fasad eller fönster.

Ytan har blivit fläckig! Vad ska jag göra?
“(..) (det kan) bero på att underlaget har sugit in färgen ojämnt. Lägg på grundfärg en gång till, det har en jämnande verkan. Den ojämna ytan kan också bero på att du har jobbat fram oljefläckar. Låt det oxidera ordentligt innan du slipar ytan och målar ytterligare ett lager.”

“Om du tycker att penseldragen ser fula ut kan det bero på att du har målat med en dålig pensel eller att du målat med fel teknik. De fula penseldragen kan försvinna när du målar flera lager.” s. 272 i JORDENS FÄRG

Bleks era färger av solen?
Nej! Men Ultramarinblått och Ultramarinviolett försvinner/bleks i surt nedfall.

Hur kan jag göra ytan tåligare? Kan man skydda den färdigmålade ytan med lack eller vax för att att få den tåligare?
Nej, det rekommenderar vi att du inte gör! Vax kan du inte måla över utan att tvätta med starka rengöringsmedel och lack är helt meningslöst eftersom det tar bort äggoljetemperans vackra egenskaper att återge ljus och det vackra åldrandet som du får med en äggoljetemperamålad yta.

Vi rekommenderar istället att polera den färdigmålade ytan enligt anvisningarna i ’Hjälpredan’. Om du vill ha en extra slittålig yta kan du måla tre lager med färdigstrykningsfärgen och till de två sista färdigstrykningarna använder du bara hälften av pigmentmängden. Om du målar på trä slipar du också efter att grundfärgen oxiderat med ett fint slippapper. Polera sedan ytan när den är färdigoxiderad (efter ca 2-3 veckor). Prova på ett undanskymt ställe först för att se om färgen är mogen för polering. Om färgen korvar sig är det inte färdigoxiderat.

Kan man tvätta en äggoljetemperamålad yta?
Ja!
”En opolerad målad färgyta på t.ex. en lumppappsvägg kan fläckas på samma sätt som en tapet. Det är dock lättare att tvätta bort fläckar på en sådan yta än på en papperstapet. Små streck och fläckar kan du i vissa fall få bort med suddgummi eller genom att slipa lätt med ett fint slippapper. Annars tvättar du rent fläckar med en blöt trasa med lite diskmedel. En polerad yta stöter däremot bort fläckar och är mycket lätt att torka av.” s. 274 i JORDENS FÄRG


Har du någon mer fråga kan du gärna skriva ner den här! Svar kan du få i boken JORDENS FÄRG eller av oss direkt.

Väldigt passligt för oss från Åland ligger en utmärkt butik som bl.a. säljer produkter från Av jord