PENSLAR

Så här bör man göra:

 

Penslar

För det första ska man skaffa penslar av god kvalitet och helst av naturborst. De blir bara bättre och bättre ju mer man använder dem - om man sköter dem, tvättar dem noga, återfettar dem och förvarar dem på rätt sätt, dvs hängande. 

 

En bra pensel ska självklart hålla mycket färg utan att rinna eller droppa, ge en jämn och fin yta och den ska absolut inte lossa hår! 

 

Innan man börjar använda en ny pensel ska man först tvätta den ordentligt med en fet olivoljetvål och sedan kamma ur den under rinnande vatten med en mjuk stålborste. 

 

När man sedan använt den ska man i princip göra samma sak: Först gnida ur så mycket färg som möjligt på ett absorberande underlag. Lumppapp är bäst. Sedan skölja ur penseln under rinnande vatten... (Jo, äggoljetemperan kan man faktiskt spola ut i vasken, förutsatt att man använt giftfria pigment, till skillnad mot de flesta andra färger man köper i handeln och bör lämnas in till en återvinningsstation för miljöfarligt gods). 

 

Ok, nu har vi sköljt ur den men än är vi inte klara! Penseln innehåller fortfarande en del färgrester och bindemedel, särskilt i botten. Det är dags att massera in linoljesåpa i borsten. Doppa penseln i en burk med linoljesåpa och massera den mot handflatan. Kamma sedan ur den under rinnande vatten med en mjuk stålborste och avsluta med att massera in den feta olivoljetvålen. Forma borsten så att alla strån sitter ihop och häng upp den i en krok. Du har nu en ännu bättre pensel än när du började måla.